A betegségről

A here visszereinek kóros tágulata, melynek oka a vénás vér elfolyási zavara. A vénás pangást minden olyan tényező tovább ronthatja, amely hasűri nyomásemelkedéssel jár (pl. székrekedés, krónikus légúti betegségek, bizonyos ún. tárolási anyagcsere-betegségek, májbetegségek). Kezelés nélkül a tartós vénás pangás a herében és a mellékherében nyomás-, és hőmérsékletemelkedést okoz, amely az esetek 30-50 %-ában csökkent a nemzőképességet eredményezhet.

A betegségről

A magzati életben a hasüregben fejlődő herék a születés előtt leszállnak a herezacskóba. Ha ez a folyamat valamilyen ok miatt zavart szenved, a here a leszállási útvonalon elakadva nem jut le a herezacskóba. Igen ritkán az is előfordulhat, hogy a herezacskóba lejutott here kisgyermekkorban visszahúzódik. Végül megjegyezzük, hogy a herezacskóban természetesen akkor sem található here, ha az ki sem fejlődött, vagy már a magzati életben elpusztult.

Bár az első életév folyamán a leszállásban elmaradó herék leereszkedésére még van esély azok károsodása nélkül, de a tartósan herezacskón kívül rekedt heréknél a nemzőképesség károsodhat; gyakoribb a herecsavarodás, a sérülés és később a rosszindulatú daganat kialakulásának lehetősége, mindezeken kívül a here hiánya pszichés problémákat is okozhat. Tudni kell azt is, hogy a leszállásban elmaradt herék gyakran fejletlenebbek a normálisnál, amely miatt a nemzőképességet 100%-ban garantálni nem lehet, különösen kétoldali esetben.

A betegségről:

Fitymaszűkületről akkor beszélünk, ha a fityma bőre a makkról nem húzható vissza. Mivel a valódi szűkület csak műtéttel gyógyítható, ettől el kell különíteni az egyszerű letapadást, amely pelenkás korban még normális, és később magától vagy segítséggel oldódó, de műtétet semmiképpen sem igénylő jelenség.

A fitymaszűkület okai között legtöbbször erőltetett vagy korai hátrahúzás miatti sérülés hegesedése, gyakori gyulladás vagy más bőrbetegség szerepelnek. Kezelés nélkül az alábbi következményekre lehet számítani: gennyes fitymazsák gyulladás, húgyúti fertőzés, nehezített vizeletürítés, erőltetett hátrahúzásnál a fityma makk mögé szorulása, fájdalmas merevedés, pszichés zavarok.

A betegségről

A vesében termelődő vizeletet a húgyvezeték továbbítja a hólyagba. E kórképről akkor beszélünk, ha a veséből való elfolyás nehezített vagy akadályozott. Vizelettovábbítási zavar különböző okokból alakulhat ki, leggyakrabban a vesemedence-húgyvezeték átmenet fejlődési rendellenessége vagy külső leszorítása illetve belső eltömeszelődése miatt.

A vesemedencében pangó vizelet nyomásfokozódása kezdetben vesemedence tágulatot, később vesekárosodást, vesepusztulást okoz. A vizeletpangás fertőződés esetén súlyos gyulladás kialakulásához vezet, és hajlamosít a kőképződésre.

A betegségről

A veleszületett nyelőcső elzáródás méhen belül kialakuló bonyolult fejlődési hiba, amelyet rendszerint a nyelőcső és légcső kóros összeköttetése (sipoly) is kísér. Ez a két rendellenesség sokféleképpen kombinálódhat egymással és nemritkán szív, végbél, húgyúti, végtag, gerinc és arckoponya fejlődési rendellenességekkel társul.

Műtéti beavatkozás nélkül a nyelőcsőelzáródás okozta táplálási képtelenség az élettel nem összeegyeztethető, ezen felül a sipolyon át a légutakba kerülő emésztőnedvek is életveszélyt jelentenek.

A kezelés célja egyrészt a táplálhatóság megoldása, lehetőleg a nyelőcső folytonosságának a helyreállításával, másrészt a tápcsatorna és a légutak közötti kóros összeköttetés megszüntetése. A diagnózis egyértelmű és sürgős műtéti javallatot jelent.